Home » Cities » Philadelphia 
Jan. 29, 2014

Parkway, Hanover JV Unveils Design Plans for Massive Mixed-Use Project at Broad and Callowhill

By Veronica Grecu, Associate Editor

Hanover North Broad

Hanover North Broad

A joint venture between the Parkway Corporation, one of the biggest parking space owners in Philadelphia, and The Hanover Company of Houston, TX has plans to transform the large public surface parking lot—a 60,140-square-foot grouping of parcels, to be more exact—between Callowhill and Wood Streets with Broad Street into a huge residential and commercial complex with hundreds of apartments and plenty of retail space.

The plans submitted for approval with the City reveal two separate buildings with identical configurations and across the street from each other on the southeast and southwest sides of the intersection, forming a potentially vibrant commercial corridor.

The larger of the two buildings, a six-story structure, will occupy the southwest corner of Callowhill and Broad Streets. According to Curbed Philly, it will include 229 studio, one- and two-bedroom apartments and more than 11,000 square feet of ground floor retail space, a residents’ lounge, pool and fitness room. Residents will also have access to a bicycle storage facility with 77 spaces and 130 parking spaces contained within a 256-spot garage.

The second building will stand five-stories high and will include 110 studio, one- and two-bedroom units, 6,122 square feet of ground floor retail space, 38 bicycle parking spaces and 58 parking spaces contained in a 114-spot garage.

Hanover North Broad

Dubbed Hanover North Broad, the project was designed by Baltimore-based Design Collective, Inc. to achieve National Green Building Standard Certification. The project will incorporate a variety of sustainable strategies that will equally benefit the future residents and retail tenants, as well as the Greater Center City community: light-colored roofing and landscaped courtyards to help alleviate the heat-island effect of the surface lots; the use of vegetated planter boxes located within the internal building courtyards to provide shading for the sidewalk and buildings; Low-E glazing on windows to maximize daylight use and energy performance; Energy Star appliances and low-flow fixtures; and low-VOC materials to optimize indoor air quality.

Because of its large size, the project will undergo a public design review which will be conducted by the Philadelphia Planning Commission on February 4.

Renderings courtesy of The Hanover Company 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

comments